‘Regionaal denken’

Bellen met...
Nico de Pijper, burgerlid in de gemeente Strijen

Alle gemeenten willen het liefst een eigen voetbalveld, zwembad, bibliotheek en nieuwbouwwijk. In gebieden waar steeds minder mensen wonen, kan dat niet. Dan moeten regionale keuzes worden gemaakt waar en hoeveel huizen en voorzieningen er komen.

Als regionale en lokale belangen botsen, leidt dat tot discussies in de gemeenteraad. In de Hoeksche Waard helpt het maatschappelijk middenveld lokale politici van de vijf gemeenten regionaal te denken. In het artikel op de pagina's 30 en 31 vertelt burgerlid Nico de Pijper uit Strijen onder meer hoe die samenwerking praktisch is vormgegeven.

'Gemeenten en maatschappelijk middenveld hebben een zogenoemd "Pact van mijn Hart" gesloten, waarin afspraken staan om de Hoeksche Waard leefbaar en vitaal te houden. We hebben een monitor ontwikkeld, waarin de demografische ontwikkelingen in de Hoeksche Waard zijn afgezet tegen gewenste woningen en voorzieningen.'

Zo'n overeenkomst is mooi, maar is de lokale politiek uiteindelijk bereid keuzes te maken die het regionaal belang dienen, maar niet altijd goed zijn voor de gemeente?

DOWNLOAD NU

DE ROL VAN DE RAAD