‘Wij bepalen niet wat een goed idee is’

Zwolle: de gemeente als ideeënmakelaar

Vijf jaar geleden schreef het Zwolse PvdA-raadslid Nelleke Vedelaar het initiatiefvoorstel ‘Met een goed idee voor Zwolle’, waarin ze de ‘ideeënmakelaar’ introduceerde. Iemand die met mensen meedenkt, hen verbindt met andere initiatiefnemers, helpt bij gemeentelijke regelgeving en hen wegwijs maakt in financiële mogelijkheden. Inmiddels is deze netwerker pur sang een bekende verschijning in Zwolle. Het resultaat is ernaar: steeds meer inwoners doen dingen die voorheen het domein waren van de gemeente en grote gesubsidieerde organisaties.

Inmiddels is Nelelke Vedelaar wethouder met participatie in haar portefeuille. 'Het is mooi om te volgen hoe mijn idee binnen het programma "Iedereen doet mee" in de praktijk uitpakt', zegt ze in het interview op de pagina's 7 tot en met 11 van het magazine. Vedelaar kan zich de discussie in de raad nog goed herinneren. 'Er werd vooral lang nagedacht over de criteria die de gemeente moet stellen. Wanneer is een idee nu een goed idee? Gelukkig zijn we daar uiteindelijk vanaf gebleven. Wij bepalen niet wat een goed idee is. Dat bepalen onze inwoners.'

In 2012 ontving de gemeente 74 ideeën. Daarvan is 80% afkomstig van inwoners en kleine bedrijven. Ongeveer 60% van de initiatieven is succesvol ontplooid. De meeste ideeën hadden betrekking op welzijn en zorg (26%), werk en inkomen (20%) en kunst en cultuur (21%).

Uit de rapportages van de gemeente Zwolle blijkt dat Zwollenaren vooral de netwerk- en adviesfunctie van de ideeënmakelaar waarderen. Geld is minder belangrijk. Nelleke Vedelaar: 'We verstrekken geen subsidie binnen dit programma, omdat we in de praktijk hebben ondervonden dat geld niet dé drijfveer is om initiatieven te ondernemen. Onze inwoners hebben veel meer behoefte aan iemand die hen wegwijs maakt en hen in contact brengt met andere initiatiefnemers.'

Naast Nelleke Vedelaar, vertellen Annemiek de Wolf (ideeënmakelaar tot januari 2013), Marijke Sterkenburg (huidige ideeënmakelaar) en Henriëtte Agterhuis (hoofd programma 'Iedereen doet mee') over hun ervaringen.

Een initiatiefnemer die goede ervaringen heeft met de ideeënmakelaar is Yvonne Wijnacker. Zij is eigenaresse van 'Locatie Oostergo'. Bezoekers kunnen er terecht voor vergaderingen, recepties en bruiloften. Daarnaast biedt het café plaats aan allerlei sociaal-culturele activiteiten. In dit audiofragment vertelt Wijnacker over haar ervaringen met de ideeënmakelaar.

Ook zo werken? Zwolle heeft tips.

Past een ideeënmakelaar in uw gemeente?


DOWNLOAD NU

GEMEENTE & GEMEENSCHAP